Neurofilosofía

neurofilosofia

Tambien puede usar
las teclas del teclado
y
para navegar

Hawaii prohibeix les tòxiques cremes solars. Oxibenzona, extincions i salut. Platges mortes.

06/2018

És cert que l’Acord de París promou un desenvolupament amb baixes emissions de CO2 i una reducció d’agents químics contaminants, cosa que és totalment necessària i urgent si realment volem protegir la vida humana, la salut i el medi natural. No obstant això, pot passar que centrar l’atenció d’alguns problemes mediambientals únicament en les emissions de CO2 ens porta, de vegades, abordar les solucions des d’un enfocament esbiaixat.

És el cas de l’extinció del 20% dels coralls marins als mars del planeta, atribuïda erròniament per alguns experts al canvi climàtic antropogènic. M’explicaré. Estudis científics realitzats per experts independents, és a dir, no finançats pels interessos comercials de les grans corporacions dels sectors químic i de la cosmètica, com ara l’estudi sobre els efectes toxicopatològics del filtre solar UV oxibenzona a les planelles de corall, publicat el setembre de 2015, constaten que els mesuraments de la presència d’oxibenzona als esculls de corall de les zones costaneres habitades o amb presència constant de turistes a les Illes Verges i Hawaii, van detectar concentracions 12 vegades superiors a les suficients perquè es produira el blanqueig i la mort dels coralls. El radi d’acció d’un sol banyista portador d’oxibenzona a la pell arriba almenys als 150 metres, cosa que va portar a la prohibició de les cremes solars en llocs com els ecoparcs marins de Mèxic.

L’oxibenzona la presenten en múltiples denominacions: BP-3, benzophenone-3, 2-hydroxy-4-methoxphenyl phenylmethanone, o també, CAS No. 131-57-7. Aquest element químic mata les larves d’animals i enverina les costes d’esculls de corall; per això centrar la lluita ambiental en les emissions de CO2 i desestimar altres causes com els abocaments d’aigües residuals amb agents tòxics a les costes, és sens dubte un fatídic error. En altres paraules, centrar els problemes al voltant del canvi climàtic pot emmascarar altres causes d’alt impacte perjudicial a la salut humana i al medi ambient. Així, doncs, la causa de la mort dels corals i la fauna marina més vulnerable, segons estudis científics independents, es deu a contaminants químics com l’oxibenzona.

Per tant, aquesta anomalia química que ha introduït l’ésser humà a la natura, fa que em pregunte el següent: L’oxibenzona podria ser l’agent químic causant de l’extinció de les tellines en algunes platges valencianes quan fa unes tres dècades va començar el boom de les cremes per protegir-se del Sol? (p.e. la platja de Les Palmeres a Sueca). Aquest fenomen de «platges mortes» bé mereixeria un estudi per part de les autoritats valencianes.

(nota inclosa al març de 2022: he pogut constatar in situ i per els testimonis d’alguns habitants de Les Galapagos, que a les platges turístiques, i només a les platges turístiques, ha ocorregut exactament el mateix amb les ostres. Ara només queden les petxines buides).

A més, l’oxibenzona és un agent químic perjudicial per a la salut, sobretot quan s’exposa a la pell als raigs solars perquè s’absorbeix i afecta tot l’organisme. De fet, en estudis amb ratolins, l’exposició a l’oxibenzona va afectar significativament la fecunditat, així com la inducció d’una mortaldat inexplicable en femelles lactants. Aquest tòxic es pot trobar a multitud de productes cosmètics com les cremes solars. A més, aquestes cremes bloquegen els raigs UV, i per tant impedeixen la transformació a la pell de la provitamina D en vitamina D («la del Sol» en un 90%). La deficiència de vitamina D produeix malalties com ara el raquitisme, l’osteoporosi, malalties infeccioses, autoimmunes i càncer. La cosa sana és una alimentació adequada i tindre un poc de mesura en torrar-se al Sol per a no socarrar-se com una salsitxa abrasada, i això evidentment és molt perjudicial.

La llei que prohibeix a Hawaii les cremes solars amb oxibenzona no entrarà en vigor fins a l’any 2021. Però, de moment, és una notícia esperançadora tant per al medi natural com per a la salut humana.

@ArturoGradolí, informàtic, filòsof, historiador. Doctor en estudis històrics i socials sobre ciència, medicina, tecnologia i comunicació científica.

17-06-2018

Print Friendly, PDF & Email