Neurofilosofía

neurofilosofia

Neurofilosofía

Tambien puede usar
las teclas del teclado
y
para navegar

Hawaii prohibeix les cremes solars: oxibenzona i platges mortes

06/2018

L’Acord de París sobre el canvi climàtic promou un desenvolupament amb baixes emissions de CO2 i una reducció d’agents químics contaminants, la qual cosa és totalment necessària i urgent si realment volem protegir la vida humana, la salut i el medi natural. No obstant això, pot passar que centrar l’atenció d’alguns problemes mediambientals únicament en les emissions de CO2 ens porta, de vegades, abordar les solucions des d’un enfocament esbiaixat. És el cas de l’extinció del 20% dels coralls marins als mars del planeta, atribuïda erròniament per alguns experts al canvi climàtic antropogènic.

L’oxibenzona i els coralls

Estudis científics realitzats per experts independents, és a dir, no finançats pels interessos comercials de les grans corporacions dels sectors químics i de la cosmètica, com ara l’estudi sobre els efectes toxicopatològics del filtre solar UV oxibenzona, constaten que els mesuraments de la presència d’oxibenzona als esculls de corall de les zones costaneres habitades o amb presència constant de turistes a les Illes Verges i Hawaii, van detectar concentracions 12 vegades superiors a les suficients perquè es produïra el blanqueig i la mort dels coralls. El radi d’acció d’un sol banyista portador d’oxibenzona a la pell arriba almenys als 150 metres, i això va portar a la prohibició de les cremes «protectores» solars en llocs com els ecoparcs marins de Mèxic.

L’oxibenzona la presenten en múltiples denominacions: BP-3, benzophenone-3, 2-hydroxy-4-methoxphenyl phenylmethanone, o també, CAS No. 131-57-7. Aquest element químic mata les larves d’animals i enverina les costes d’esculls de corall; per això centrar la lluita ambiental en les emissions de CO2 i desestimar altres causes com els abocaments d’aigües residuals amb agents tòxics a les costes, és sens dubte un fatídic error. En altres paraules, centrar els problemes al voltant del canvi climàtic pot emmascarar altres causes d’alt impacte perjudicial a la salut humana i al medi ambient. Així, doncs, la causa de la mort dels corals i la fauna marina més vulnerable, segons estudis científics independents, es deu a contaminants químics com l’oxibenzona present en productes com les cremes protectores solars.

Per tant, aquesta anomalia química que ha introduït l’ésser humà a la natura, fa que em pregunte molt seriosament el següent: l’oxibenzona podria ser l’agent químic causant de l’abrupta extinció de les tellines en les platges valencianes quan fa unes tres dècades va començar el boom de les cremes per protegir-se del Sol? (com ara, la platja de les Palmeretes a Sueca). Aquest fenomen de «platges mortes» de fauna menuda ben bé mereix un estudi per part de les autoritats valencianes.

Respecte d’això, he constatat recentment amb els testimonis d’alguns habitants de les Galápagos, que a les platges turístiques, i només a les platges turístiques, va ocórrer exactament el mateix amb les ostres. Des de llavors, només hi ha petxines buides, coralls morts i banyistes portadors d’oxibenzona.

La salut amenaçada

A més, l’oxibenzona és un agent químic molt perjudicial per a la salut, sobretot quan s’exposa a la pell als raigs solars perquè s’absorbeix i afecta tot l’organisme. De fet, en estudis amb ratolins, l’exposició a l’oxibenzona va afectar significativament la fecunditat, així com la inducció d’una mortaldat inexplicable. També exhibeix activitats procancerígenes, com la inducció de la proliferació de cèl·lules de càncer de mama. Aquest tòxic, que es troba a multitud de productes cosmètics com les cremes solars, a més, bloqueja els raigs UV, i per tant impedeixen la transformació a la pell de la provitamina D en vitamina D («la del Sol» en un 90%). La deficiència de vitamina D produeix malalties com ara el raquitisme, l’osteoporosi, malalties infeccioses, autoimmunes i càncer. La cosa sana és una alimentació adequada i tindre un poc de mesura en exposar-se al Sol per a no socarrar-se com una salsitxa abrasada, i això és molt perjudicial.

En poques paraules, després d’uns trenta anys des de la introducció de les cremes amb filtres solars que produeixen el blanqueig dels coralls i la mort de la fauna menuda, algunes marques de productes cosmètics han incorporat recentment en la publicitat, que els seus productes ja no contenen els filtres UV amb l’oxibenzona, advertint explícitament que són substàncies nocives. Esperem que no passe el mateix que va ocórrer amb el DDT, l’asbest o el plom: encara que es coneixia la seua toxicitat, hagueren de transcórrer algunes dècades per ser prohibits.

En qualsevol cas, la llei que prohibeix a Hawaii les cremes solars amb l’oxibenzona és una notícia esperançadora, tant per al medi natural com per a la salut humana.

ArturoGradolí, informàtic, filòsof, historiador. Doctor en estudis històrics i socials en ciència i tecnologia.

17-06-2018

Print Friendly, PDF & Email