Neurofilosofía

neurofilosofia

Neurofilosofía

Tambien puede usar
las teclas del teclado
y
para navegar

Hawaii prohibeix les cremes solars: oxibenzona, platges mortes i càncer

06/2018

L’Acord de París sobre el canvi climàtic impulsa un desenvolupament sostenible amb baixes emissions de CO₂ i una reducció significativa d’agents químics contaminants, la qual cosa és absolutament crucial i urgent per a protegir la vida humana, la salut pública i el medi ambient. No obstant això, centrar la nostra atenció únicament en les emissions pot portar-nos a adoptar un enfocament limitat per a abordar els problemes mediambientals. Per exemple, l’extinció del 20% dels corals marins en els oceans del planeta, que alguns experts atribueixen al canvi climàtic, requereix una anàlisi més àmplia que considere altres factors com l’acidificació de l’oceà, la contaminació per plàstics i l’ús de productes químics nocius abocats a la mar. És essencial que les nostres estratègies de mitigació del canvi climàtic siguen integrals i que abasten totes les possibles amenaces a l’ecosistema per a aconseguir una vertadera protecció del medi natural.

L’oxibenzona i la mort de la xicoteta fauna

Estudis científics realitzats per experts independents, és a dir, no finançats pels interessos comercials de les grans corporacions dels sectors químics i de la cosmètica, com ara l’estudi sobre els efectes toxicopatològics del filtre solar UV oxibenzona, constaten que els mesuraments de la presència d’oxibenzona als esculls de corall de les zones costaneres habitades o amb presència constant de turistes a les Illes Verges i Hawaii, van detectar concentracions 12 vegades superiors a les suficients perquè es produïra el blanqueig i la mort dels coralls. El radi d’acció d’un sol banyista portador d’oxibenzona a la pell arriba als 150 metres, i això va portar a la prohibició d’eixes cremes protectores solars als ecoparcs marins de Mèxic.

L’oxibenzona es presenta en múltiples denominacions: BP-3, benzophenone-3, 2-hydroxy-4-methoxphenyl phenylmethanone, o també, CAS No. 131-57-7. Este element químic mata les larves d’animals i enverina les costes d’esculls de corall, pel que centrar la lluita ambiental en les emissions de CO2 i desestimar altres causes com els abocaments d’aigües residuals amb agents tòxics a les costes, és sens dubte un fatídic error. En altres paraules, centrar els problemes únicament al voltant del CO₂ pot emmascarar altres causes d’alt impacte perjudicial per a la salut humana i al medi ambient. Per tant, i segons estudis científics independents, la causa de la mort dels corals i la fauna marina més vulnerable es deu a contaminants químics com l’oxibenzona.

Per tant, eixa anomalia química que ha introduït l’ésser humà a la natura, fa que em pregunte molt seriosament el següent: Podria ser l’oxibenzona l’agent químic causant de l’abrupta extinció de les tellines en les platges valencianes quan fa unes tres dècades va començar el boom de les cremes per protegir-se del Sol? (com ara, la platja de les Palmeretes a Sueca). El fenomen de «platges mortes de fauna menuda» ben bé mereix un estudi per part de les autoritats valencianes. Respecte de l’anterior, l’any 2022 he pogut constatar in-situ i amb els testimoniatges d’alguns habitants de les Illes Galapagos, que a les platges turístiques, i només a les platges turístiques o prop d’abocaments d’aigües residuals, va ocórrer exactament el mateix amb les ostres. Mentre els banyistes continuen usant l’oxibenzona, les ostres no seran més que petxines buides.

La salut amenaçada: el càncer

A més, l’oxibenzona és un agent químic molt perjudicial per a la salut, sobretot quan s’exposa a la pell als raigs solars perquè s’absorbeix a través de la mateixa pell i envaeix tot l’organisme. De fet, en estudis amb ratolins, l’exposició a l’oxibenzona va afectar significativament la fecunditat, així com la inducció d’una mortaldat inexplicable. També exhibeix activitats procancerígenes, com la proliferació de cèl·lules de càncer de mama. El tòxic, que es troba a multitud de productes cosmètics, com les cremes solars, a més, bloqueja els raigs UV, per tant impedeixen la transformació a la pell de la provitamina D en vitamina D («la del Sol» en un 90%). La deficiència de vitamina D produeix malalties com ara el raquitisme, l’osteoporosi, malalties infeccioses, autoimmunes i càncer. La cosa saludable és una alimentació adequada i tindre un poc de mesura en exposar-se al Sol per a no socarrar-se com una botifarra torrada, la qual cosa és molt perjudicial.

En poques paraules, després més de tres dècades des de la introducció de les cremes amb filtres solars que produeixen el blanqueig dels coralls i la mort de la fauna menuda, algunes marques de productes cosmètics han incorporat en la publicitat, que els seus productes ja no contenen oxibenzona («Todos los productos libres de los filtros UV Oxibenzona y Octinoxato, nocivos con el medioambiente»). Esperem que no passe el mateix que va ocórrer amb el DDT, l’asbest o el plom: encara que es coneixia bé la seua toxicitat, hagueren de transcórrer algunes dècades per ser prohibits.

En qualsevol cas, la llei que prohibeix a Hawaii les cremes solars amb l’oxibenzona és una notícia esperançadora, tant per al medi natural com per a la salut humana.

Document científic:

Efectes toxicopatològics del filtre solar UV oxibenzona

In-situ

Arturo Gradolí. Doctor en estudis històrics i socials en ciència, tecnologia, medicina i comunicació científica. Filòsof, informàtic i historiador.

Rev: 07-2024