L’ESTIL TECNOLÒGIC DIGITAL D’EUROPA UNIDA A LA DIVERSITAT
05/2022
Tinc el plaer de presentar el nou llibre destinat a donar visibilitat i facilitar la comprensió de l’estil tecnològic de la Intel·ligència Artificial de la Unió Europea.
El llibre contribueix a comprendre com s’estan construint socialment la intel·ligència artificial, la robòtica autònoma i el big data de la Unió Europea davant de la Xina i els Estats Units, així com a dissenyar un nou relat integrador europeu de caràcter tecnològic i humanista.
La investigació s’aborda des de diferents perspectives, incloent la discussió actual sobre la traducció automàtica d’idiomes, la ciència mèdica digital, la indústria, l’economia de les dades, la legislació, l’ètica i la política. Un llibre imprescindible per comprendre què és Europa, així com a raonar o imaginar la història del seu futur en un context globalitzat respectant-ne la diversitat i apostant per l’ètica des de l’argumentació científica.
Una Intel·ligència Artificial, ètica, segura i centrada en l’ésser humà que done suport a la força de les empreses i de l’administració, del món acadèmic i de la comunitat científica i tecnològica. Així mateix, que impulse un jove Mercat Únic Digital que ha estat molt afavorit per la decisió de la Comissió Europea en eliminar els obstacles a la lliure circulació de les dades de caràcter no personal a l’Espai Econòmic Europeu, i pel foment de la computació de alt rendiment i el núvol de la ciència oberta.
I tot va començar el 1950 quan Robert Schuman va pronunciar la Declaració en què proposava la creació d’una Comunitat Europea, i aquell mateix any, Alan Turing publicara el seu assaig filosòfic sobre les màquines que aprenen per elles mateixes. Schuman i Turing semblen confluir en la idea d’una intel·ligència artificial com la principal impulsora del creixement de la Unió Europea, que ajudarà que el sector industrial resulte més eficient i la fabricació deslocalitzada ara a països asiàtics retorne a casa.
En el món actual, la Unió Europea és l’únic gran projecte polític, econòmic i social en construcció que es troba en marxa. Tota una epopeia que per als pobles que van sofrir dictadures durant la segona meitat de segle XX va representar l’ideal de la democràcia, el progrés econòmic i la modernitat social. Tant és així que, per als que tenen una opinió negativa de la Unió Europa, només aquells que no recorden o no coneixen el passat poden tindre una opinió negativa del present.
No obstant, la construcció de la Comunitat Europea va ser, en certa manera, fruit de la necessitat. El seu desenvolupament es fonamentà en un relat basat en els valors de la pau, la solidaritat, la reconciliació i els principis dels Estats democràtics. Una narrativa de naturalesa ètica, política, social i econòmica que, juntament amb la lliure circulació de persones i béns en un espai amb moneda única, la mobilitat d’estudiants universitaris, la ciutadania europea compartida i la cooperació científica i tecnològica, sembla haver quedat superada a l’imaginari col·lectiu dels europeus.
En aquest sentit, el disseny de l’estratègia industrial i tecnològica AI Made in Europe, més enllà de considerar la Intel·ligència Artificial com una tecnologia estratègica i aspirar a configurar una IA fiable per Europa, constitueix una narrativa tecnològica i humanista que ambiciona impulsar la integració europea. Un relat, en definitiva, que té a veure amb una manera de fer les coses, és a dir, amb un estil tecnològic de la intel·ligència artificial, la robòtica autònoma i el big data, que anomenem STEDA. En definitiva, una aposta per revifar el desig de «Més Europa» unida a la diversitat.
@ArturoGradolí, informàtic, filòsof, historiador. Doctor en estudis històrics i socials sobre ciència, medicina, tecnologia i comunicació científica. El seu blog és: neurofilosofia.com
En eBook i paper estan disponibles punxant açi.
Més idiomes: https://www.amazon.es/~/e/B09JX1QX4W
