UNA INDÚSTRIA INTEL·LIGENT, SOSTENIBLE i INNOVADORA
09/2023
A principi del segle XXI va emergir l’economia digital i la Indústria 4.0 a cavall de la crisi econòmica del 2008. Una crisi que va retrocedir la producció industrial als nivells dels anys noranta del segle XX, i va posar a la vora de l’abisme l’economia social de mercat europea. La qüestió que ens plantejàvem era: Va marcar un punt d’inflexió la crisi del 2008 en les polítiques tecnològiques de la Unió Europea?
Crec que tots recordem eixe any. Va ser un moment crucial. El PIB de la UE va caure un 4% el 2009 i la producció industrial va retrocedir als nivells dels anys noranta. En dos anys s’havien esborrat vint anys de sanejament econòmic i fiscal aconseguit des de la fi de les crisis del petroli. No obstant això, un «nou principi» va dir José Manuel Barroso, president de la Comissió, quan va afirmar que «L’any 2010 ha de marcar un nou principi […]. La crisi és una crida d’atenció, […]. Europa necessita tornar a trobar el rumb i mantindre-ho».
Eixe nou principi es va donar el març de 2010 amb l’Estratègia Europa 2020 que proposava tres prioritats: creixement intel·ligent, sostenible i integrador. Un creixement basat en el coneixement i la innovació en una economia verda, sostenible i competitiva, que donara suport a una economia social de mercat per al segle XXI.
L’Estratègia Europa 2020 va donar suport l’economia digital, és a dir, una forma d’entendre l’economia sustentada en el desenvolupament de les noves tecnologies com la intel·ligència artificial (IA) i la robòtica autònoma, el Big Data, la supercomputació, les telecomunicacions mòbils i les plataformes en línia. Esta estratègia va il·luminar l’Agenda Digital per a Europa i el Mercat Únic Digital que reforçarien la transformació de la indústria amb projectes de I+D i amb l’impuls de plataformes i associacions, centres d’excel·lència i pols d’innovació digital per a les pimes, per tal de potenciar l’excel·lència de la IA i la robòtica europea.
El desembre de 2018, la Comissió va presentar el Pla Coordinat sobre IA on s’afirma que el creixement de la capacitat informàtica amb la disponibilitat de dades i els avanços en els algoritmes machine learning han convertit la IA en una de les tecnologies més estratègiques del segle XXI, de manera que seria la principal impulsora del creixement econòmic i productiu que contribuiria a la sostenibilitat de la base industrial a Europa.
Així mateix, el Pla Coordinat sobre IA esbossava les línies mestres de l’estratègia industrial i tecnològica «AI Made in Europe» amb tres grans objectius:
- Potenciar la capacitat tecnològica per a que el sector industrial resultara més eficient i d’eixa manera poder revertir la deslocalització de la fabricació de les empreses europees en països asiàtics
- Preparar-se per a les transformacions socioeconòmiques que origina la IA, i
- Garantir l’establiment d’un marc ètic i jurídic apropiat.
Així va ser, com hem comprovat, la crisi de l’any 2008 va marcar eixe punt d’inflexió en les polítiques tecnològiques digitals i industrials de la Unió, que al costat de l’economia de les dades constitueix un ecosistema tractor de l’economia digital.
A eBook i paper està disponible punxant aci
Arturo Gradolí és doctor en estudis històrics i socials en ciència i tecnologia, filòsof, informàtic i escriptor.